Anita Nuopponen:

CU-SeeMe eli"näköpuhelimella" maailman ympäri

Teksti perustuu 24.11.1994 lähetettyyn lehdistötiedotteeseen.

"Hello Todd, how is the weather today in Michigan? Nice to see you again! Hej Baltic University, vad sysslar ni där med? Hi Exploratorium in California! Do you have many visitors today? Sayonara Tokyo! Onko Oulussa paljon lunta? CU later Mary! Guten Tag Bonn!"

Vaasan yliopiston viestintätieteiden laitoksella on kesästä 1994 saakka keskusteltu ympäri maailmaa Internetin kautta videokonferenssiohjelmalla, joka välittää sekä elävän kuvan ja äänen. Ohjelmalle on suunnitteilla monenlaista hyötykäyttöä, esim. yhteisiä kursseja mm. englantilaisen Brightonin yliopiston kanssa.

Minä näen sinut - sinä näet minut

New Yorkin Ithacassa sijaitsevassa Cornell Universityssa on kehitelty Internetissä toimiva CU-SeeMe -videokonferenssiohjelma, jolle on annettu osuva nimi. Nimen "CU-SeeMe", eli näen sinut, näet minut, alkuosa viittaa myös ko. yliopiston lyhenteeseen. Tällä hetkellä ohjelmasta on vapaasti saatavana esiversio, jota ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.

Small talkia oppimaan!

Monet yliopistot ja tutkimuslaitokset ympäri maailmaa testaavat ohjelmistoa, mikä onkin miellyttävää puuhaa: etenkin Cornell Universityn tai Vaasan yliopiston tietokoneelta tapaa iltaisin Suomen aikaa runsaasti keskustelukumppaneita. Suomalainenkin siinä oppii nopeasti small talkit englanniksi, saksaksi ja ruotsiksi!

Ohjelmalla voi keskustella joko kahden kesken tai sitten ottaa yhteys johonkin ns. reflektorikoneeseen, joita on ympäri maailmaa ja tavata muita, jotka sattuvat samaan aikaa olemaan samassa paikassa. Tavallista on myös surffailu, eli paikasta toiseen kiertely ympäri maailmaa vähän niinkuin tv-kanavien vaihtaminen!

Ensimmäisenä Suomessa

Ensimmäinen ja vielä tällä hetkellä ainoa rekisteröity reflektori Suomessa on Vaasan yliopistossa. Viestintätieteiden laitoksella on multimediakeskuksessa videokamera pitkin päivää päällä kytkettynä tietokoneeseen. Niinpä esim. USA:sta tai vaikkapa Japanista asti voi kurkistaa Vaasaan ja nähdä mitä siellä tapahtuu. Opiskelijat ja henkilökunta ovatkin ottaneet tavakseen vaihtaa muutaman sanan "virtuaalivierailijoiden" kanssa paikalle sattuessaan.

Suomessa CU-SeeMe -kokeilijoita löytyy mm. Vaasasta, Oulusta, Turusta ja Porista. Kyselyjen ja yhteydenottojen määrä on koko ajan lisääntymässä. Vaasasta näyttää tulevan keskuspaikka muidenkin suomalaisten kokeiluille.

Markkinoilla on erilaisia kaupallisia videokonferenssilaitteita ja -ohjelmistoja, jotka toimivat enimmäkseen ISDN-puhelinverkon välityksellä. Ne takaavat äänen ja kuvan toimivuuden, mutta ovat kalliita hankkia ja käyttää. Niitä ei voi käyttää maailmanlaajuiseen jutusteluun samassa mitassa kuin mitä CU-SeeMee:tä. CU-SeeMe:n etuna on se, ettei sen käyttö tällä hetkellä maksa Internetin piirissä oleville sen enempää kuin mitä muukaan Internetin käyttö. Sitä varten tarvitaan PC:ssä tai Macintoshissa videokortti ja videokamera. Ilman niitäkin pystyy keskusteluja seuraamaan, muttei niihin osallistumaan. Laitevaatimuksiltaan CU-järjestelmä on helpommin toteutettavissa kuin muut Internetissä toimivat videokonferenssijärjestelmät.

Opetuskokeiluja

Vaikka ohjelma ei kuvan ja äänen laadussa kilpailekaan kaupallisten ohjelmien kanssa, se tarjoaa opiskelijoille tarjoaa oivan mahdollisuuden harjoitella kielitaitoa ja saada tuttuja ympäri maailmaa. Opetuksen ja etäopetuksen sekä tutkijakollegoitten tapaamisen välineeksi se käy myös erittäin hyvin kohtuullisten kustannustensa takia.

Yhteydenotot eivät rajoitu virallisiin kokouksiin ja luentoihin, vaan myös opiskelijat voivat tehdä esim. yhteisiä projekteja yhteistyölaitosten opiskelijoiden kanssa huolestumatta yhteyksien pituudesta. Yhtäaikaa voi ruudulla nähdä kahdeksan eri puolilta maailmaa olevaa keskustelijaa.

Ohjelmaa kokeiltuaan voi todeta, että ihmisten väliselle viestinnälle on on kuin onkin tärkeää myös näköyhteys!

Takaisin CU-SeeMe kotisivulle