Malmin terveydenhuoltoalue, laboratorio-ohjekirja

0462 P -CK-MBm

P - Kreatiinikinaasi, MB-alayksikkö, massa

Tekopaikka

VKS/Kemian laboratorio/06-323 2520

Yleistä

P-CK-MBm määritys mittaa spesifisesti sydänlihasperäisen MB-isoentsyymiproteiinin massakonsentraatiota. P-CK-MBm-määritys tapahtuu monoklonaalisella ja spesifisellä vasta-aineella ja sitä eivät häiritse muut isoentsyymimuodot (-MM, BB) tai seerumissa esiintyvät kreatiinikinaasin ja immunoglobuliinien immunokompleksit.

Indikaatiot

Sydänlihasvaurion osoittaminen.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi-immunoassay (ECLIA, Roche Diagnostics).Menetelmämuutos 11.03.02.

Tekotiheys

Päivittäin. Päivystystutkimus.

Tulos valmiina

Noin 1-2 tunnin kuluessa näytteenotosta.

Häiriötekijät

Tutkimus saattaa antaa vääriä tuloksia potilailla, jotka ovat saaneet monoklonaalisia anti-hiirivasta-aineita (HAMA) tai biotiinihoitoa (yli 5 mg/päivä annoksin). Biotiiniannoksen jälkeinen näyte tulee ottaa aikaisintaan 8 tuntia viimeisestä annoksesta. Ikterus (bilirubiini), hemolyysi, lipemia tai reumafaktori (tasolle 1500 U/l saakka) tai yleisimmät lääkeaineet eivät häiritse tuloksia.

Näyteastia

3.0 ml EDTA-putki(liila korkki)

Näyte (minimi)

1 ml (0.25 ml) EDTA-plasmaa.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy 4 tuntia huoneenlämmössä, 8 tuntia +5 °C ja useita kuukausia -20 °C. Näytteen sulattaminen ja jäädyttäminen ei ole suotavaa, sillä se saattaa alentaa tuloksia.

Viitearvot

Normaali:0-5 µg/l
Pieni sydänlihasvaurio
(Minor Myocardial Damage):
5-10 µg/l
Akuutti sydäninfarkti
(Acute Myocardial Infarction):
yli 10 µg/l
Viitearvomuutos 11.03.02, suomalainen aineisto, KYS.

Tulkinta

P -CK-MBm pitoisuus kohoaa seerumissa 3-8 tuntia akuutin sydäninfarktin jälkeen ja maksimissaan CK-MBm-pitoisuus on n. 20-24 tuntia akuutista vauriosta ja paluu normaaliksi tapahtuu 3 vrk kuluessa. Pitoisuus nousee nopeimmin niillä potilailla, joilla koronaarisuonten reperfuusio onnistuu, jolloin huippuarvo nähdään noin 12 tunnin kuluessa ja paluu normaaliksi noin 30-48 tunnin kuluessa.

P -CK-MBm:n käyttö sydäninfarktidiagnostiikassa on vähentynyt, kun käyttöön on tullut vielä sydänspesifisempiä merkkiaineita, kuten troponiini (4532 P -TnT). Tutkimuksella on kuitenkin merkitystä uusintainfarktien diagnostiikassa, sillä CK-MBm:n pitoisuus normaalistuu nopeasti akuutin sydänlihasvaurion jälkeen, kun taas TnT saattaa pysyä koholla jopa 2 viikkoa. Uudelleen kohonnut P -CK-MBm pitoisuus muutama päivä akuutin vaiheen jälkeen yhdessä korkean P -TnT:n kanssa voi olla merkki uusiutuneesta sydäninfaktista.

Sydänleikkauspotilailla P -CK-MBm saattaa kohota leikkaustraumasta johtuen, mutta jäänee alle 10 x viitearvoylärajan tason (50 µg/l).

Jos potilaalla on erittäin laajoja luurankolihaskudosvaurioita, saattaa myös P-CK-MBm pitoisuus kohota. Näissä tapauksissa P-CK-MBm tulosta tulisi arvioida yhdessä totaali S-CK:n tuloksen kanssa. CK-MBm:n massaindeksi on normaalisti alle 1.5, mikä lasketaan kaavasta:

Indeksi = 100 x P-CK-MBm (µg/l) / S-CK (U/l).