Malmin terveydenhuoltoalue, laboratorio-ohjekirja

0600 As-Perust

As- Perustutkimus

Tekopaikka

VKS/Hematologian laboratorio/06-323 2516

Yleistä

Tutkimukseen kuuluu askitesnesteen ulkonäkö, solulaskenta (1340 As-Eryt, 2216 As-Leuk) ja erittelylaskenta (3665 As-Diffi), jos As-Leuk on yli 20·106/l.

Indikaatiot

Askitesnesteen tulehduksen, verenvuodon tai maligniteettin arviointi.

Menetelmä

  1. Solujen määrä (As-Leuk, As-Eryt) lasketaan kammiossa
  2. Solujen erittelylaskenta (As-Diffi) tehdään MGG-värjäyksen jälkeen mikroskooppisesti. Diffissä ilmoitetaan granulosyyttien, lymfosyyttien ja muiden solujen suhteelliset osuudet (%). Merkittävät poikkeavat löydökset mainitaan kommenteissa.

Tekotiheys

Päivittäin. Päivystystutkimus

Tulos valmiina

Työpäivän kuluessa. Erittelylaskenta valmis seuraavana arkipäivänä.

Näyteastia

4.5 ml Li-Hepariiniputki (vihreä korkki).

Näytteenotto

Lääkäri ottaa näytteen. Otetaan steriilisti n. 10 ml askitesnestettä ruiskuun. Jos samassa yhteydessä otetaan bakteerinäytteitä, vaihdetaan ruiskuun steriili neula ja siirretään välittömästi 3-5 ml näytettä Portagerm®-ampulliin tai anaerobiveriviljelypulloon mikrobiologisia tutkimuksia varten. Katso myös 3492 Pu-BaktVi1. Loppuosa näytteestä ruiskutetaan kahteen Li-Hepariiniputkeen. Näyte säilyy huonosti, joten se on toimitettava laboratorioon välittömästi ja tutkittava 1 tunnin kulessa näytteenotosta.

Näyte (minimi)

10 ml askitesnestettä, vähintään 0.5-1 ml/tutkimus.

Näytteen säilytys

Säilyy tunnin näytteenotosta +20 °C.

Aluenäytteenotto

Ei sovi alueelliseen näytteenottoon.

Viitearvot

As-UNäkö-O:Kirkas, kellertävä.
As-Eryt:alle 2·106/l
As-Leuk:alle 1000·106/l
As-Diffi:granulosyyttien (neut, bas, eos) osuus alle 25 %.

Tulkinta

Askites on plasman ultrafiltraattia, kirkasta ja väriltään kellertävää. Sameus (turbiditeetti) voi johtua primaarista bakteriellista peritoniitista, umpisuolen tulehduksesta, suolistoinfarktista tai suolistoruptuurasta. Vihertävä väri voi liittyä perforoituneeseen duodenaaliulkukseen, suoliston tai sappirakon perforaatioon, kolekystiittiin tai akuuttiin pankreatiittiin. Maitomainen peritoneaalineste voi johtua ductus thoracicuksen tukoksesta tai vauriosta (lymfooma, karsinooma, tbc, kiinnikkeet tai maksakirroosi).

Normaalissa askitesnesteessä granulosyyttien määrä As-Diffissä on alle 25%, As-Leuk alle 1000·106/l ja As-Eryt alle 2·106/l.

Muut askiteksen ominaisuudet: As-Prot n. alle 30 (40) g/l, As-Laktaat 0.6 - 2.4 mmol/l eli samaa tasoa kuin P-Laktaat, As-Gluk yli 2.8 mmol/l, As-LD samaa tasoa kuin S -LD, As-tuumorisoluja ei esiinny ja As-Gram-värjäys on negatiivinen.

Eksudaatti/transsudaatti erottelu askiteksen proteiinipitoisuuden mukaan sopii huonosti askitekseen. Kirroosipotilailla diureesi ja albumiini-infuusio nostavat As-Prot-pitoisuuden yli 30 g/l. Sydänperäisessä askiteksessa As-Prot on myös usein yli 30 g/l. Ei-bakterielleissa askitesnesteen lisääntymisissä tila syntyy kapillaaripaineen noustessa (sydämen vajaatoiminta) tai seerumin proteiinien alentuessa, jolloin osmoottinen paine laskee. Normaalisti ei-bakterielleissa tiloissa askitesneste on kirkasta, vaalean kellertävää, As-LD/S-LD-suhde on alle 0.6, As-Bakt-Vr ja -Vi ovat negatiiviset.

Bakteeritulehduksissa tai maligniteetissa askitesneste voi olla seroosinen, kirkas, samea (bakteerit), hyytyväinen (fibriinipitoinen), verinen (maligniteetti 60 %:ssa). As-Prot voi olla koholla. As-Granulosyyttien määrä on yli 250·106/l (yli 25%), As-Gluk alentunut (alle 2.8 mmol/l), As-Prot yli 10 g/l, As-LD/S -LD-suhde yli 1.0.

S-Alb/As-Alb-erotus erottelee hyvin askiteksen etiologian. Jos S-Alb:n ja As-Alb:n erotus on yli 11 g/l, tarvitaan kohonnut portapaine pitämään askites peritoneaaliontelossa. Silloin on kyseessä portahypertensio. Jos erotus on alle 12 g/l ei portahypertensiota ole.

As-Laktaat kohoaa bakteeritulehduksissa. Normaalisti As-Laktaatti 0.6 - 2.4 mmol/l eli samaa tasoa kuin P-Laktaat. As-LD on normaalisti samaa tasoa kuin S -LD. Bakteriellissä tulehduksessa tai maligniteetissa As-LD ja As-LD/S-LD-suhde on koholla (As-LD/S -LD-suhde on yli 1.0). Peritoneumin karsinoomissa LD:a vapautuu askitesnesteeseen ja LD-isoentsyymeissa fraktiot I, II, IV ja V kohoavat.