Malmin terveydenhuoltoalue, laboratorio-ohjekirja

1562 B -Hb-F

B - Hemoglobiini, fetaali

Tekopaikka

TYKS/Keskuslaboratorio/(02) 313 1933.

Yleistä

Sikiökaudella pääosa hemoglobiinista on fetaalihemoglobiinia (HbF), jota syntymishetkellä on n. 50-85% kokonaishemoglobiinista. Puolen vuoden ikäisellä bF:n osuus kokonaishemoglobiinista on tavallisesti 2-3%. HbF:n määrä kohoaa useissa eri hemoglobiinipoikkeavuuksissa, esi. talassemioissa. Lievästi kohonneita HbF-osuuksia voidaan tavata myös monien veritautien yhteydessä.

Indikaatiot

Sikiöperäisen veren osoittaminen, esim. epäiltäessä fetomaternaalista vuotoa. Fetaalihemoglobiinin osoittaminen aikuisten verestä eräiden harvinaisten verisairauksien yhteydessä.

Tekotiheys

Tarvittaessa arkisin.

Näyteastia

5 ml EDTA-putki (liila korkki) ja 4.5 ml:n Li-hepariiniputki (vihreä korkki)

Näyte (minimi)

3 ml EDTA-verta + 4 ml Li-hepariiniverta

Näytteen säilytys

7 vrk jääkaapissa + 5°C.

Näytteen lähetys

Ma-to kylmälähetyksenä, näyte ei saa jäätyä.

Viitearvot

0-30 pv50-85%
6-11 kkalle 15%
1-2valle 5%
2valle 2%
aikuisetalle 1%

Tulkinta

Kohonneita fetaalihemoglobiinipitoisuuksia esiintyy eräissä harvinnaisissa veritaudeissa, HPFP, beeta-talassemia, aplastinen anemia ja sirppisoluanemia. Ohimenevästi kohonneita arvoja esiintyy useiden pahanlaatuisten kasvainten yhteydessä, erityisesti leukemioissa, mutta myös muissa kuten keuhko-, testis- ja korionkarsinoomassa.

Lapset:

HbF-pitoisuus laskee syntymän jälkeen nopeasti ja saavuttaa yleensä aikuisten tason ensimmäisen ikävuoden aikana. Joskus pitoisuus kuitenkin jää koholle pidemmäksikin aikaa ja korkeat arvot ovatkin lapsilla yleisempiä kuin aikuisilla.

Raskaus:

Kirjallisuuden mukaan 15-20%:ssa normaaliraskauksia esiintyy alkuraskauden aikaisia kohonneita arvoja.