Turun Y-Lab/(02) 333 7422.
Turun Y-Lab Immunologisten tutkimusten lähete. Lähetteessä on mainittava potilaan henkilötietojen lisäksi näytteen laatu, kliiniset tiedot ja tutkimuksen syy.
Treponema pallidum -spirokeetta on syfiliksen eli kupan aiheuttaja. Tartunta saadaan yleensä sukupuoliteitse. Äidistä sikiöön tapahtuvan tartunnan seurauksena lapselle kehittyy kongenitaalinen syfilis. Hoitamattomana syfilis progredioi primaari- ja sekundaarimuodoista latenssivaiheen kautta tertiaaarisyfilikseksi, joka manifestoituu yleisimmin neuro- tai kardiovaskulaarisyfiliksenä, tai gummaattisena syfiliksenä, jossa granulomatoottisia leesioita esiintyy eri elimissä. Taudin alkuvaiheessa tartunta leviää sukupuoliteitse. Myöhäisessä latenttivaiheessa ja tertiaarivaiheessa potilas ei enää levitä tautia, mutta äidistä sikiöön tapahtuvaa tartuntaa esiintyy.
Syfiliksen laboratoriodiagnostiikka tapahtuu pääasiassa serologisesti, sillä treponeemojen rutiininomaista bakteriologista diagnostiikkaa ei ole käytettävissä, mahdollisena poikkeuksena primaari- ja sekundaarileesioista tehtävät mikroskooppiset tutkimukset. Syfiliksen seulontatestinä käytetään epäspesifisten lipidivasta-aineiden (ns. reagiinit) osoittamista VDRL flokkulaatiotestillä, jossa käytetään kardiolipiini-lesitiini-kolesteroli-antigeenia. Syfilikselle spesifisempiä vasta-aineita tutkitaan TPHA-testillä (Treponema pallidum hemagglutinaatio) varmentamaan seulonnan tulos.
Primaaritestinä ja seulontatestinä epäiltäessä syfilistä. Hoidon jälkeisten vasta-ainetasojen seuranta.
Flokkulaatiotesti.
Viikon kuluessa.
5 ml:n seerumiputki (punainen korkki).
0.5 ml seerumia.
7 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen -20 °C.
Ma - pe huoneenlämmössä.
Negatiivinen.
Normaalisti negatiivinen (titteri <1). Kardiolipiinivasta-aineet tulevat positiivisiksi noin kuukauden kuluessa primaaritartunnasta. Vasta-aineet pysyvät yleensä positiivisina sekundaarisyfiliksessä, mutta latenttivaiheessa osalla potilaista kardiolipiinivasta-ainelöydös voi olla negatiivinen. Onnistuneen hoidon seurauksena vasta-ainetitterit laskevat primaarisyfiliksessä, myöhäisemmässä vaiheessa kardiolipiinivasta-aineet voivat jäädä hoidosta huolimatta pysyvästi koholle. Neurosyfiliksessä selkäydinnesteen kardiolipiinivasta-aineet ovat positiivisia noin puolessa tapauksista.
Ns. biologisesti vääriä positiivisia reaktioita esiintyy tilapäisesti mm. eri bakteeri- ja virustautien yhteydessä. Kardiolipiinivasta-aineet voivat olla kroonisesti positiiviset mm. autoimmuunitaudeissa ja kroonisissa infektioissa (esim. lepra). Positiivinen löydös suositellaan varmistamaan TPHA-tutkimuksella (2759 S -TPHA).