Malmin terveydenhuoltoalue, laboratorio-ohjekirja

2035 fS-GH

fS- Kasvuhormoni

Tekopaikka

Medix oy/(09) 525 6211.

Indikaatiot

Kasvuhormonin puutoksen selvittämiseen käytetään mm. glukagoni-, insuliini-, arginiini-, klonidiini -kokeita, joilla stimuloidaan kasvuhormonin eritystä hypotalamuksen tai sitä ylempien säätelyjärjestelmien kautta. Kasvuhormonin vapauttajahormonikoetta (Pt-GHRH-R) voidaan käyttää kasvuhormonivajeen tasodiagnostiikkaan ja se tulee mahdollisesti syrjäyttämään arginiinikokeen. Ks. myös nS-GH.

Akromegalian tutkimisessa käytetään glukoosi- sekä TRH-koetta. Glukoosikokeessa aktiivisen akromegalian yhteydessä kasvuhormonin suppressiota ei tapahdu kuten terveillä, vaan hormonipitoisuus joko pysyy ennallaan tai nousee. TRH -kokeessa kasvuhormonipitoisuus nousee akromegaliaa sairastavalla, terveillä GH pysyy muuttumattomana.

Menetelmä

Aikaerotteinen fluorometria (TR-FIA).

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyteastia

5 ml seerumiputki (punainen korkki).

Näytteenotto

Yksittäisnäyte otetaan aamulla yön levon ja paaston jälkeen.

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) seerumia.

Ohje laboratoriolle

Näytetarraan kirjoitetaan näytteenottoaika minuutin tarkkuudella esim. 8:05

Näytteen säilytys

Erotettuna 2 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma-to kylmälähetyksenä.

Viitearvot

Aikuiset:alle 11.5 mU/l (alle 4.4 µg/l)
Tekopaikkamuutos 4.10.2004. Samalla vastausyksiköt muuttuivat µg/l ->> mU/l.

Kansainvälisten yksikköjen ja painoyksikköjen muunnoskertoimet ovat seuraavat:

1 µg/l = 2.6 mU/l, 1 mU/l = 0.385 µg/l.

Tulkinta

Jos kasvuhormonipitoisuus nousee toimintakokeessa vähintään 11.5 mU/l, sen katsotaan sulkevan pois klassisen kasvuhormonivajeen. Jos vähintään kahdessa stimulaatiokokeessa kasvuhormonipitoisuus on 6.2 - 11.5 mU/l, se viittaa osittaiseen kasvuhormonivajeeseen ja tätä pienempi pitoisuus kasvuhormonin puutteeseen. Tulkinta on aina suhteutettava omaan potilasaineistoon.

Glukoosikokeessa aktiivisen akromegalian yhteydessä kasvuhormonin suppressiota ei tapahdu kuten terveillä, vaan hormonipitoisuus joko pysyy ennallaan tai nousee. TRH -kokeessa kasvuhormonipitoisuus nousee akromegaliaa sairastavalla, terveillä GH pysyy muuttumattomana.