Malmin terveydenhuoltoalue, laboratorio-ohjekirja

2122 S -hCG

S - Koriongonadotropiini, ihmisen

Tekopaikka

VKS/Immunokemian laboratorio/06-323 2523

Yleistä

Koriongonadotropiini on trofoblastisolujen tuottama peptidihormoni, jota erittyy raskauden aikana trofoblasteista heti hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisestä lähtien. hCG:tä voi erittyä myös trofoblastituumoreiden (korionkarsinooma, mola hydantidosa, maksakarsinoomat yms.), ovario- ja testistuumoreiden sekä lasten germinoomien yhteydessä. Hormoni voi esiintyä sekä intaktissa muodossa että vapaana beta-ketjuna.

Indikaatiot

S-hCG:n käyttö on tuumoridiagnostiikka ja hoidon seuranta. Erikoistapauksissa raskauden toteaminen.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi-immunoassay (ECLIA, Roche) Menetelmän herkkyysraja on 2 U/l. Menetelmä mittaa intaktin hormonin ja vapaan beta-ketjun summaa.

Tekotiheys

Joka päivä. Päivystystutkimus.

Tulos valmiina

Tekopäivän aikana.

Häiriötekijät

Jos potilaalle on annettu esim. hoidon takia hiiriperäisiä monoklonaalisia vasta-aineita, ne saattavat aiheuttaa virheellisen korkeita tai matalia S -hCG-tuloksia. Hemolyysi, bilirubiini, lipemia tai rakenteellisesti samankaltaiset hormonit (TSH, LH, FSH) eivät häiritse menetelmää korkeissakaan pitoisuuksissa.

Näyteastia

5 ml seerumiputki (punainen korkki) tai 4 ml seerumigeeliputki (SST, keltainen korkki). Myös litiumhepariiniputki käy.

Näyte (minimi)

1 ml seerumia tai hepariiniplasmaa.

Näytteen säilytys

Tarvittaessa säilytys +5 °C 3 vrk ja - 20 °C kuukausia.

Aluenäytteenotto

Voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, jos perillä saman vuorokauden aikana.

Viitearvot

alle 5 U/l

Tulkinta

Istukkasyövän seurannassa positiivinen tulos merkitsee taudin aktivoitumista. Ei-seminooma tyyppisissä kivessyövissä hCG-taso on koholla noin 50%:ssa tapauksista. Hoidetun potilaan negatiivisen tuloksen muuttuminen uudelleen positiiviseksi osoittaa trofoblastikudoksen olemassaoloa ja ennakoi taudin relapsia.

Normaalisti S -hCG:tä ei todeta terveillä, ei-raskaana olevilla henkilöillä. Raskauden aikana S -hCG pitoisuudet nousevat nopeasti ja jo 10 vrk:n kuluttua hedelmöittymisestä voidaan todeta matalia pitoisuuksia (S -hCG pitoisuudet tasoa 5 - 25 U/l saattavat viitata jo alkavaan raskauteen). Tasot saavuttavat huippunsa raskauden I trimesterin aikana ja pysyvät korkeana koko raskauden. Nopeasti laskeva pitoisuus raskauden aikana saattaa viitata poikkeavaan raskauden kulkuun. Raskauden aikana tavataan pitoisuuksia (USA:n aineistoa)

ViikkoViitealue IU/l
3-49-130
4-575-2600
5-6850-20800
6-74000-100200
7-1211500-289000
12-1618300-137000
29-41940-60000
Alkuraskauden komplikaatioissa ja extrauterinassa hCG:n tuotanto on normaalia alhaisempaa. Rypäleraskaudessa S -hCG on korkeampi kuin raskauden kesto edellyttäisi.