VKS/Immunokemian laboratorio/06-323 2575
Kortisoli on lisämunuaisista erittyvä fysiologisesti tärkein glukokortikoidi. Sen eritystä stimuloi hypofyysin ACTH, jota säätelee hypotalamuksen kortikotropiinia vapauttava faktori (CRF). Kortisoli vaikuttaa eritykseensä ns. negatiivisen feedback-järjestelmän kautta, eli se inhiboi ACTH:n ja CRF:n eritystä ja laskee omaa tasoaan. Kortisolierityksessä on selvä vuorokaudenajan vaihtelu. Seerumin kortisoli on korkea aamulla ja laskee iltaan mennessä, ollen yöllä alhaisimmillaan. Valtaosa kortisolista on sitoutunut seerumissa kantajaproteiiniin ja vain pieni osa on vapaana, biologisesti aktiivina hormonina. Vapaan kortisolin mittaamisella ei ole merkitystä kuin virtsasta. Kantajaproteiiniin vaikuttavat lääkeaineet vaikuttavat myös kortisolipitoisuuksiin, niin että esim. estrogeenit nostavat transkortiinin ja samalla myös kortisolin seerumintasoja.
Lisämunuaisen kuoren hormonierityksen tutkiminen. Määritys on diagnostinen usein vasta toimintakokeen osana (ACTH-kokeet, deksametasonikokeet).
S -Korsol:lla on vrk-vaihtelu. Stressi nostaa kortisoliarvoja, joten näyte otetaan aamulla potilaan levättyä 15-30 min.
Aikaerotteinen immunofluorometria (TR-FIA).
Kerran viikossa.
Viikon kuluessa.
Eräät glukokortikoidit ristiinreagoivat määrityksessä.
5 ml seerumiputki (punainen korkki) tai 4 ml seerumigeeliputki (SST, keltainen korkki).
Aamunäytteenotto (ks. viitearvot).
0.5 ml (0.1 ml) seerumia.
Säilyy viikon +5 °C, pitempiaikainen säilytys -20 °C.
Kylmäkuljetus.
Aamulla (klo 8 - 9) | 189 - 682 nmol/l |
Illalla (klo 23-) | 40% aamuarvoja alhaisemmat |
Raskaus: | koholla (ad. 1300 nmol/l). |
Kohonneita pitoisuuksia tavataan mm. Cushingin oireyhtymässä (kortisolin liikatuotanto). Kortisolin eritys lisääntyy aluksi vähän ja aamuarvot voivat olla alkavassa ylituotannossa normaalit. Usein häviää aluksi S -Korsol-pitoisuuden vrk-vaihtelu, jolloin ilta-arvot eivät alene, vaan ovat samaa tasoa kuin aamuarvot. Myöhemmin molemmat arvot kohoavat yli viitealueen ylärajan. S -Korsol määritystä parempi kortisolin ylituotannon osoittaja on 1225 Pt-DXM-R1 (lyhyt koe), jossa mitataan S -Korsol:n aamu-arvo 1 mg p.o. deksametasonin annon jälkeen. Potilaan saamat ACTH- ja hydrokortisonilääkitys nostavat S -Korsol-arvoja. Glukokortikoidilääkitys supprimoi lisämunuaisen kuorta ja alentaa S -Korsol-pitoisuutta. Alhaisia arvoja tavataan Addisonin taudissa (lisämunuaisen vajaatoiminta).