Medix oy/(09) 525 6211.
Insuliini erittyessään haimasta pilkkoutuu proinsuliinista insuliiniksi ja C-peptidiksi. C-peptidi kuvastaa siten insuliinin tuotantoa sekä terveillä ihmisillä, että diabeetikoilla. C-peptidin puoliintumisaika veressä on n. 20 min ja insuliinin n. 10 min.
Katso myös 1457 Pt-Glkg-R1 (Pt-Glukagonikoe).
Potilaan insuliinituotannon selvittäminen insuliinihoitoisen diabeteksen yhteydessä, aikuistyypin diabeteksessa ennen insuliinihoidon aloitusta sekä erilaisten hypoglykemiatilojen yhteydessä.
Paasto yli yön. Potilaan esivalmistelut ovat samat kuin glukagonikokeiden näytteessä (1457 -Pt-Glkg-R1, 0483 Pt-Glkg-R5).
Kompetitiivinen luminoimmunologinen (LIA).
Tekopaikka- ja menetelmämuutos 4.10.2004 alkaen.
Kerran viikossa.
4 ml seerumigeeliputki (SST, keltainen korkki).
1 ml hemolysoitumatonta paastoseerumia.
Pakastettuna -20 °C.
Ma-to pakastelähetyksenä.
Paastoarvo 0.30 - 0.90 nmol/l
4.10.2004 tekopaikka, menetelmä- ja viitearvomuutos.
S-C-peptidi on aina suhteutettava veren glukoosipitoisuuteen (B-Gluk). C-peptidiarvot diabeetikolla riippuvat taudin kestosta ja diabetestyypistä. Potilaan ikä ja paino vaikuttavat niin, että ylipainoiset ja vanhukset voivat saada korkeampia arvoja. Munuaisen vajaatoiminta nostaa S-C-peptidin pitoisuutta.