Malmin terveydenhuoltoalue, laboratorio-ohjekirja

2503 fS-C-Pept

fS- C-peptidi, proinsuliinin

Tekopaikka

Medix oy/(09) 525 6211.

Yleistä

Insuliini erittyessään haimasta pilkkoutuu proinsuliinista insuliiniksi ja C-peptidiksi. C-peptidi kuvastaa siten insuliinin tuotantoa sekä terveillä ihmisillä, että diabeetikoilla. C-peptidin puoliintumisaika veressä on n. 20 min ja insuliinin n. 10 min.

Katso myös 1457 Pt-Glkg-R1 (Pt-Glukagonikoe).

Indikaatiot

Potilaan insuliinituotannon selvittäminen insuliinihoitoisen diabeteksen yhteydessä, aikuistyypin diabeteksessa ennen insuliinihoidon aloitusta sekä erilaisten hypoglykemiatilojen yhteydessä.

Esivalmistelut

Paasto yli yön. Potilaan esivalmistelut ovat samat kuin glukagonikokeiden näytteessä (1457 -Pt-Glkg-R1, 0483 Pt-Glkg-R5).

Menetelmä

Kompetitiivinen luminoimmunologinen (LIA).

Tekopaikka- ja menetelmämuutos 4.10.2004 alkaen.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Näyteastia

4 ml seerumigeeliputki (SST, keltainen korkki).

Näyte (minimi)

1 ml hemolysoitumatonta paastoseerumia.

Näytteen säilytys

Pakastettuna -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma-to pakastelähetyksenä.

Viitearvot

Paastoarvo 0.30 - 0.90 nmol/l

4.10.2004 tekopaikka, menetelmä- ja viitearvomuutos.

Tulkinta

S-C-peptidi on aina suhteutettava veren glukoosipitoisuuteen (B-Gluk). C-peptidiarvot diabeetikolla riippuvat taudin kestosta ja diabetestyypistä. Potilaan ikä ja paino vaikuttavat niin, että ylipainoiset ja vanhukset voivat saada korkeampia arvoja. Munuaisen vajaatoiminta nostaa S-C-peptidin pitoisuutta.