VKS/Kliininen fysiologia/06-323 2552
KLF-lähete.
Tutkimuksella selvitetään keuhkojen tuuletusta ja arvioidaan keuhkojen tilavuuden muutoksia ajan funktiona. Tutkimus antaa paremman kuvan hengitystieahtauman laadusta ja vaikeusasteesta kuin tavallinen dynaaminen spirometria. Tutkimus on yleensä dynaamista spirometriaa herkempi esim. pienten hengitysteiden ahtauman osoittamisessa. Virtaus-tilavuuskäyrä antaa myös tietoa ahtaumakohdan sijainnista; voidaan erotella sentraalisen kurkunpään tai trachean ahtauma perifeerisemmästä keuhkoputken ahtaumasta. Lisäksi voidaan saada esiin mahdollinen hengitysteiden kollapsitaipumus nopeassa uloshengityksessä (esim. keuhkoemfyseemassa)
Keuhkosairauksien diagnostiikassa perustutkimuksena. Lääkityksen tehon, työkyvyn tai leikkaus- ja toimenpideriskin arviointi.
Tutkimuksen harkinnanvaraisia vasta-aiheita ovat hengitystie-infektio, tuore sydäninfarkti, epästabiili angina pectoris, vaikeat rytmihäiriöt, ilmarinta, bronkoskopian/bronkografian välitön jälkitila sekä potilaat, joilla aktiivista keuhkotuberkuloosia ei ole voitu poissulkea. Ennen spirometriaa on oltava kolme negatiivista tbc-värjäystä.
Lähettävä yksikkö merkitsee potilasohjeeseen tiedot mahdollisista lääkemuutoksista. Diagnostisissa tutkimuksissa suositellaan 12 tunnin taukoa keuhkoputkia laajentavassa lääkityksessä. Jos tutkimus tehdään lääkityksen tehon, työkyvyn taileikkaus- ja toimenpidekelpoisuuden arvioimiseksi, on lääkitys optimoitava tutkimusta varten.
Potilaan on oltava vähintään 4 tuntia tupakoimatta (mieluiten 12 tuntia), 2 tuntia ilman kahvia, teetä kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttää raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta). Alkoholia ei saa käyttää edeltävänä vuorokautena.
Tutkittava puhaltaa virtaustilavuus-spirometriin hitaan sisäänhengityksen jälkeen maksimaalisella nopeudella niin suuren ilmamäärän kuin pystyy. Rutiininomaisesti tulostetaan seuraavat parametrit: VC (hidas vitalikapasiteetti), FEV1 (uloshengityksen sekuntikapasiteetti), FVC (nopea vitalikapasiteetti), MEF(maximal expiratory flow vitalikapasiteettitasolla 75-50-25 %). Sisäänhengitysmittaus (hidas VCin) ja nopea sisäänhengitys (FVCin) kuuluvat rutiininomaisesti tutkimukseen.
Jos bronkodilataatiokoe on pyydetty, tehdään se aina riippumatta lähtötilanteen arvoista. Bronkodilataatiokokeessa tutkittavalle annetaan suihkeena keuhkoputkia laajentavaa lääkettä, jonka jälkeen maksimaalinen ulospuhallus uusitaan ja tulosta verrataan mitattuihin arvoihin.
Tutkimus vaatii hyvää ko-operaatiota, joten pienten lasten kohdalla on arvioitava tapauskohtaisesti onko edellytyksiä tutkimuksen läpiviemiseksi. Tutkimusta ei suositella alle 5-vuotiaille.
Viitearvot riippuvat sukupuolesta, iästä ja pituudesta. Viljasen viitearvot (aikuiset), Koillinen-Vanne (lapset).
Lähettettäessä potilasta keuhkofunktiotutkimuksiin on tiedot tuloksen tulkitsijalle ensiarvoisen tärkeää tuntea tutkimuksen kysymyksenasettelu, potilaan keuhkosairaus, anamneesi, mahdolliset keuhkoleikkaukset, potilaan oireisto sekä lääkitys.
KLF-lääkäri antaa lausunnon vain jos tutkimus pyydetään erillisellä KLF-lähetteellä.