Medix Laboratoriot Oy (09) 525 61.
1.3.1997 menetelmä on muuttunut. Mikäli pyydetään S-T3-V no 2775, laboratorio tekee aina määrityksen AutoDelfialla immunofluorometrisesti. Vain pyynnössä 0027 S-T3-Vd (S-Trijodityroniini, vapaa, dialyysi) tehdään määritys tasapainodialyysimenetelmällä.
T3-toksikoosin epäily. Alkava hypertyroosi, kun muut kokeet ovat normaalit tai vain vähän muuttuneet. Tyroksiinihoidon seuranta.
Luminometria. Menetelmämuutos 27.1.2003.
Viikottain.
2 viikon kuluessa.
5 ml seerumiputki (punainen korkki).
Tyroksiinihoidon seurannassa näyte tulee ottaa aamulla ennen lääkkeen ottamista. Mikäli potilas on jo ottanut aamuannoksen, tulisi siitä olla kulunut vähintään kolme tuntia.
1 ml (0.25 ml) seerumia.
2 vrk huoneenlämmössä ja jääkaapissa +5 °C, pakastettuna kuukausia.
Ma-to huoneenlämmössä, ti ja to pakastelähetyksenä.
3.5 - 6.5 pmol/l.
Uusi viitealue 27.1.2003 (vastausraportin päivämäärä). Viitealue aikaisemmin 3.5 - 7.5 pmol/l. Ks. Medix tiedote 03/2003.
Seerumin T3-V on spesifinen koe hypertyreoosin osoittamiseksi. Hypertyreoosissa S-TSH on kylläkin alentunut ja herkempi kuin T3-V, mutta epäspesifisempi, koska S-TSH voi olla alentunut myös subkliinisessä hypertyreoosissa ja joskus myös ei-kilpirauhasperäisissä taudeissa. Vaikea yleissairaus voi alentaa S-T3-V-pitoisuutta, minkä takia epäselvissä tapauksissa tulisi määrittää sekä S-TSH että S-T3-V. Tyroksiinihoidossa sopivan annostuksen aikana S-T3-V on lähes aina viitealueella sekä hypertyreoosipotilailla että kilpirauhassyöpäpotilailla. Joissakin harvinaisissa tilanteissa, kuten suurissa TBG-pitoisuuden muutoksissa ja T3-vasta-aineiden ja joskus heterofiilisten vasta-aineiden vaikutuksesta, saadaan virheellisiä tuloksia. Näissä tapauksissa suositellaan T3-V:n määrittämistä dialyysimenetelmällä 0027 S-T3-Vd.