Turun Y-Lab puh. laboratorio: 02-3337422, lääkäri: 02-3337421.
Helicobacter pylori on gram-negatiivinen sauvabakteeri, joka pystyy kolonisoimaan spesifisesti ihmisen mahalaukun limakalvon ja aiheuttamaan kroonisen infektion, joka ilmenee noin 90%:lla H. pylori -viljelypositiivisista henkilöistä ns. B-tyypin kroonisena atrofisena gastriittina. Tämän lisäksi H. pylori altistaa peptisen haavan synnylle ja mahasyövälle yhdessä muiden riskitekijöiden kanssa. Tutkimusten mukaan duodenaaliulkuspotilaista 90-100% on H. pylori -positiivisia. Infektio saadaan ilmeisesti henkilöstä toiseen tapahtuvana tartuntana. Spontaaneja paranemisia ei yleensä todeta. Bakteeri voidaan hävittää mahalaukun limakalvolta antibioottihoidolla. H. pylori -infektio on osoitettavissa noninvasiivisesti mittaamalla seerumin Helicobacter pylori vasta-aineet. Normaaliväestössä vasta-aineiden prevalenssi on lapsilla ja nuorilla matala, mutta nousee vanhemmissa ikäryhmissä siten, että noin puolella yli 50-vuotiaista on H. pylori vasta-aineita. Vasta-ainetutkimusta on käytetty epidemiologisissa tutkimuksissa, diagnostiikan apuna selvitettäessä dyspeptisten oireiden, gastriitin ja peptisten haavojen etiologiaa, sekä eradikaatiohoidon seurantaan.
Epäily H. pylori-infektioihin liittyvistä maha- ja pohjukaissuolisairauksista. H. pylori-infektion eradikaatiohoidon seuranta.
Entsyymi-immunologinen menetelmä, jossa käytetään H-pylori-kannasta sonikoimalla irroitettua antigeenia, jolla voidaan määrittää luokkaspesifisiä Helicobacter pylori vasta-ainetasoja (IgG).
Viikon kuluessa.
5 ml:n seerumiputki (punainen korkki).
Vasta-ainetason muutoksen toteaminen edellyttää kahden seeruminäytteen tutkimista 4-6 kk:n välein. (Häätöhoidon yhteydessä näyte ennen hoitoa ja hoidon jälkeen 4-6 kk:n kuluttua.)
1 ml seerumia
7 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen -20 °C.
Ma - pe huoneenlämmössä.
Negatiivinen.
Helicobacter pylori -infektio on epätodennäköinen, mikäli vasta-aineita ei todeta. Positiivinen tulos (titteri >300) Helicobacter pylori vasta-ainetestissä sopii krooniseen H. pylori -infektioon. Onnistuneen eradikaatiohoidon seurauksena vasta-ainetaso laskee puoleen 6 kk aikana eradikaatiohoidon alusta. Todettujen titterimuutosten merkitsevyydestä annetaan lausunto.