Jari Perkiömäki

QTH: Vaasa, Finland, 63 05 N, 21 35 E

Olen yliopiston viestintätieteiden laitoksen jatko-opiskelija. Erikoisalaani ovat

Tietoverkoista olen kirjoittanut mm. Inkisen ja Salmen toimittamassa "Tulevaisuuden esihistoriassa" (Painatuskeskus). Olen Vacon Oyj:n viestintäpäällikkö.

Katso: Viestintätieteiden laitos, Vacon Oyj

VOACAP Quick Guide ja VOACAP Online

VOACAP Quick Guide on kirjoittamani englanninkielinen pikaopas VOACAP-ohjelman käyttöön. VOACAP on HF-alueen (3-30 MHz) signaalin etenemistä ennustava tietokonemalli, joka on saatavana PC-ohjelmana ilmaiseksi Internetistä.

Lisäksi olen suunnitellut www-selaimella toimivan keliennustepalvelun -- VOACAP Online --, joka madaltaa ohjelman käyttökynnyksen minimiin. Keliennuste esitetään kuvana, josta ilmenee todennäköisyys sille, että yhteysvälillä saavutetaan CW-lähetteen vaatiman signaali-kohinasuhteen vähimmäistaso tietyllä taajuudella tiettyyn aikaan. VOACAP Onlinen teknisestä toteutuksesta ovat vastanneet James Watson HZ1JW ja Juho Juopperi OH8GLV.

Pari kuvaa VOACAP:lla tuotetuista analyyseistä. Vasemmanpuoleinen: 24 tunnin todennäköisyys yhteydenpidolle Vaasasta Johnston Island -saarelle (AH3D). Oikeanpuoleinen: Todennäköisyyteen perustuva peittokartta 14 MHz:n signaalille Vaasasta.

VOACAP Quick Guide on nyt myös luettavissa omalta webbisaitiltaan osoitteesta www.voacap.com. Tänne saitille tulevat vastedes viimeisimmät päivitykset.

Muutamia englanninkielisiä linkkejä HF-kelin ennustamiseen VOACAP-tietokonemallin avulla:

Tutustu DXCC-maaluettelon mukaisiin auringon nousu- ja laskuaikoihin. Saatavana on myös auringon nousu- ja laskuajat HF-alueen yleisradiolähetinpaikkakunnille ympäri maailman (yli 600 paikkaa). Ajat lasketaan päivittäin.

Tutustu australialaiseen www-pohjaiseen GRAFEX-ohjelmaan, joka myös ennustaa HF-signaalin etenemistä.

Katso: Sun or Moon Rise/Set Table for One Year, DX Atlas

HTML, XML ja SGML

SGML (Standard Generalized Markup Language, ISO 8879:1986) ja XML (Extensible Markup Language) ovat kansainvälisiä suosituksia kuvata tekstien rakennetta. Ne soveltuvat isomman yrityksen ja organisaation dokumentoinnin ja webbijulkaisemisen perustaksi.

Maailmalla on useita hyviä lähtökohtia SGML:n ja XML:n opiskeluun:

SGML-projektissa pureuduin Ari Hovilan kanssa rakenteisen dokumentointijärjestelmän eri osa-alueisiin niin, että teknologiaa saataisiin helpommin siirrettyä pk-yrityksiin. Yhden kriittisen osan muodostaa rakenteinen terminologianhallinta. Tähän tarkoitukseen luonnostelimme toimivan termipankkimallin. Esittelimme prototyypin SGML Finland '97 -seminaarissa Vaasassa.

HTML on yksi SGML:n käyttösovellus. HTML:n formaaleja rakennekuvauksia koordinoi W3C, World-Wide Web Consortium. Nykyinen HTML-suositus on versioltaan 4.01, joka on myös HTML:n viimeinen versio. Uuden sukupolven HTML perustuu XML:ään ja sitä myöten uusi suositus tulee olemaan XHTML (Extensible HypertextMarkup Language).

Käytä HTML-dokumenttien kieliopillista tarkastukseen HTML-tarkistinta, http://www.uwasa.fi/html/valid.html ja HTML-koodin siistijää, http://www.uwasa.fi/html/tidy.html. HTML-dokumenttien kirjoittamisen apuvälineenä voi toimia esimerkiksi Macromedian näköisnäyttöinen (WYSIWYG) editori, Contribute.

Katso: W3C, HTML-Kit-editori, nsgmls.

Radioharrasteet

Kansainvälisten radioasemien kuuntelu ja radioamatööritoiminta ovat olleet harrastukseni jo vuodesta 1978 lähtien. Vaikka en ole intohimoinen radionharrastaja, olen silti saanut kokoon kuittaukset yli sadasta radiomaasta. Radioamatööripuolella lukemat ovat likipitäen samaa luokkaa.

Katso: Suomen DX-liitto, Suomen Radioamatööriliitto, Viestintävirasto, MorseRunner

Digital Photography

Shakki

Shakkipelikokoelmiani ja -pelejäni on pelattavissa ja ladattavissa Netikan palvelimelta.

Kurssit, esitelmät ja kirjoitukset

Best of the Web

Yhteystiedot

Sähköposti: jpe[at]student.uwasa.fi
Copyright © 2011 Jari Perkiömäki.