Mökkeilijän 10 ULA-jagia

Jari Perkiömäki, OH6BG
Optimaalisia ULA-antenneja taajuusalueelle 88-100 MHz:iä

 

Tämä artikkeli esittelee kymmenen mökkeilijöille (ja FM-DX-kuuntelijoille) tarkoitettua ULA-antennia. Antennit on suunniteltu Brian Beezleyn (K6STI) YO (Yagi Optimizer) -ohjelmistolla.

Optimoinnin lähtökohtana on ollut että antennia voidaan syöttää suoraan 75 ohmin koaksiaalikaapelilla. Optimointiparametreinä ovat olleet vahvistus, etu-takasuhde ja SWR. "Optimointi" tarkoittaa käytännössä usean eri asian kompromissia. Jos haluaa antennilta paljon signaalinvahvistusta, antennin etu-takasuhde tai joku muu parametri kärsii. Tai jos haluaa että seisovan aallon suhde (SWR) on alhainen koko alueella, antennin vahvistus saattaa kärsiä. Varsinkin kuunteluantennien osalta jos päästään 1:2 tai 1:3 SWR-lukemiin, niin antenni toimii varmasti. ULA-alue on myös itsessään melko laaja, n. 20 MHz (87,5-108 MHz), mikä hankaloittaa optimointia. Alla esitettävät ratkaisut on suunniteltu taajuusalueelle 88-100 MHz:iä.

Sisällys

Kun ylläolevia antenneja tutkii, ensituntuma on että jos haluaa optimoida suorituskyvyn suhteessa puominpituuteen, kannattaisi rakentaa parittomilla elementeillä olevia antenneja eli 3, 5, 7, 9 tai 11-elementtinen antenni. Itse asiassa 11-elementtinen on paljon optimaalisempi antenni kuin 12-elementtinen.

Kaikille antenneille pätevät seuraavat yhteiset ominaisuudet:

TEKNISET TIEDOT

- elementin halkaisija: 10 mm
- elementtimateriaali: T6-alumiiniseos
- taajuusalue: 88-100 MHz
- puomimateriaali: ei-johtavaa materiaalia, esim. puuta, muovia
- syöttö: suoraan säteilijään (DE) 75 ohmin koaksiaalilla
- SWR: < 2 lähestulkoon jokaisella läpi bandin
HUOM! Mikäli puomin materiaali on metallia, elementtien pituudet pitää laskea uusiksi. 17.6.2003: Ilmeisesti kuitenkaan elementtien pituudet eivät paljon annetuista muutu, valitsi puomimateriaaliksi mitä hyvänsä.

© 2003 Jari Perkiömäki, OH6BG.