Vaasan yliopisto - Pohjoismaisten kielten laitos - Kielikylvyn ja monikielisyyden keskus
 
 
 
 


VUOSIKERTOMUS 2005


Vaasan Kielikylpy-yhdistys ry
Vuosikertomus 1.10.2004-30.09.2005

Hallitus ja toimihenkilöt

Vaasan Kielikylpy-yhdistys ry:n hallituksen puheenjohtajana on toiminut 29.11.2004 asti Sirpa Sipola ja 18.1.2005 alkaen Paula Kärki, sihteerinä Maritta Nurmi ja 18.1.2005 alkaen Pirkko Nevala ja rahastonhoitajana Virva Hirvi-Nevala sekä varapuheenjohtajana 18.1.2005 alkaen Maritta Nurmi. Muina varsinaisina jäseninä hallituksessa ovat toimineet Jaana Sandström ja Sari Suikkanen ja varajäseninä Merja Kohonen ja Satu Torsti. Asiantuntijajäseninä ovat toimineet Liisa Lehesvuo (Huvikummun päiväkoti), Benita Nordgren (Keskuskoulu), Kati Haapaniemi (Merenkurkun koulu) ja Mari Bergroth (Vaasan yliopisto) sekä hänen sijaisenaan Maria Kvist 10.2.2005 alkaen. Yhdistyksen tilitarkastajana on toiminut Kaarlo Lepistö ja varatilintarkastajana Tapio Osala.

Jäsenet ja jäsenmaksut

Yhdistyksellä on ollut tilikaudella 1.10.2004-30.9.2005 52
jäsenmaksun maksanutta henkilöjäsentä ja yksi yhteisöjäsen. Jäsenmaksun suuruudeksi vahvistettiin syksyn vuosikokouksessa 29.11.2004 10 euroa henkilöjäseniltä ja 20 euroa yhteisöjäseniltä.


Hallituksen toiminta

Yhdistyksen hallitus on kokoontunut toimikaudella seitsemän kertaa: 4.10.2004, 18.1.2005, 10.2.2005, 8.3.2005, 7.4.2005, 2.6.2005 ja 13.9.2005.
Vierailijoita kokouksissa on ollut seuraavasti: Vuosikokouksen yhteydessä 29.11.2004 Vaasan yliopiston kielikylpyasiantuntija Karita Mård-Miettinen kertoi kaksikielisyydestä ja  –kulttuurisuudesta aiheenaan ”Kielikylpylapsen matka monikielisyyteen”. 2.6.2005 pidetyssä hallituksen kokouksessa rehtori Merja Krook kertoi kahden opettajan työparisysteemistä.


Yhteistyö ja yhteydet viranomaisiin

Yhdistyksen puheenjohtaja on osallistunut Vaasan kaupungin kielikylpyopetuksen kehittämis- ja seurantatyöryhmän kokouksiin, joita on toimintavuoden aikana ollut seitsemän.

Yhdistys on järjestänyt yhdessä Vaasan Yliopiston kanssa tiedotus- ja yhteistyötapaamisen kansanedustaja Miapetra Kumpulan ja koululautakunnan suomenkielisen jaoston puheenjohtajan Mari Katteluksen kanssa. Myös kansanedustaja Paula Risikkoa on informoitu kielikylvyn tilanteesta.

Yhdistys on yrittänyt vaikuttaa kielikylvyn tuntijakoon kirjoittamalla lausunnon liitettäväksi Vaasan kaupungin kielikylvyn loppuraporttiin. Samoin yhdistys on osallistunut omalla lausunnollaan kaupungin hakiessa kielikylvylle kieltenopetuksen European Label-laatuleimaa. Hallitus on laatinut lausunnon liitteeksi myös opetuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle menevään aineistoon koskien uutta opetussuunnitelmaa ja tuntijakoa.

Näiden lisäksi hallitus on lähettänyt kirjeen suoraan opetusministeri Tuula Haataiselle koskien poikkeuslupaa ja kielikylvyn tuntijakoa.

Poikkeusluvan saamiseksi on oltu yhteydessä Helsingin ja Turun vanhempainyhdistyksiin. Myös Pietarsaaren yhdistystä on informoitu.

Puheenjohtaja on osallistunut kielikylvyn opetussuunnitelmatyöryhmän kokouksiin ja aiheesta yliopistolla järjestettyyn koulutustilaisuuteen. Puheenjohtaja osallistui myös kokoukseen, jossa opetustoimen johtajan ja henkilöstöpäällikön, keskiasteen rehtorin, suomenkielisen ja ruotsinkielisen lukion rehtorin ja yläkoulun rehtorin kanssa pohdittiin kielikylpyoppilaiden lukio-opintoja.

Rehtorit Merja Krook ja Marja-Liisa Pekkola osallistuivat yhdistyksen jäsenhankintatiedotteen laatimiseen kirjoittamalla siihen kannanottonsa.

Sählyturnaus

Perinteinen sählyturnaus kielikylvyn sidosryhmille järjestettiin 9.4.2005 Keskuskoululla.

Tiedotus

Yhdistys on avannut omat www-sivut. Myös Kielikylpyuutiset-lehti on julkaistu ja toimitettu kielikylpyperheille ja muille jäsenille ja sidosryhmille. Kaikkiin kielikylpykoteihin lähetettiin myös jäsenhankintakampanjan tiedote.

Muu toiminta

Yhdistys on tukenut rahallisesti kielikylpyopettajien osallistumista kielikylpykonferenssiin, oppilaiden leirikoulutoimintaa ja työharjoittelumatkaa, päiväkotien opetusmateriaalihankintoja ja koulujen teatterikäyntejä.

Toiminnan rahoittamiseksi yhdistys on anonut avustuksia. Avustusta ovat myöntäneet Litteratursällskap, Svenska Folkskolans Vänner, Vaasan kaupunki ja Vaasan yliopisto. Kielikylpypaitoja ja –pinssejä on myyty edelleen.

Yhdistyksen toimintaa on käyty esittelemässä päiväkodeissa uusien ryhmien vanhemmille. Yhdistys on muistanut sidoshenkilöitä merkittävien tapahtumien johdosta sekä hallituksesta poisjääneitä jäseniä.





up

 
   


Design TB