Johdanto
Hahmontunnistus on erityisesti teollisuudessa merkittävä tietotekniikan ja optisen mittauksen osa-alue. Muita tärkeitä sovellusalueita ovat kaukokartoitus, dokumenttien käsittely, lääketieteellinen kuva- ja signaalianalyysi ja puheentunnistus. Hahmontunnistus tarkoittaa, että hahmontunnistusjärjestelmän avulla tehdään kohteista mittauksia, joiden analysoinnin tuloksena hahmo tunnistetaan kuuluvaksi johonkin luokkaan.
graphic
Kuvio 1. Tilastollisen hahmontunnistusjärjestelmän käsitekartta

Tavalliselle tietokoneen käyttäjälle hahmontunnistus tulee vastaan optisen lukijan, l. skannerin käytössä. Hyvissä skannausohjelmissa mukana tuleva optinen merkin tunnistusohjelma pystyy muuttamaan dokumentissa olevan tekstin hahmontunnistuksen avulla tietokoneen ruudulle digitaaliseen muotoon. Teollisuudessa tietokone tai robotti varustetaan mekaanisilla aisteilla, esimerkiksi kameroilla, jotka kuvaavat kohdetta. Robotin muistipiirissä tai tietokoneen muistissa olevaa kuvaa kone vertaa  kuvattuun hahmoon, jolloin kohde voidaan tunnistaa ja luokitella. Optisen laitteen avulla tietokone voi hahmontunnistusohjelmaa hyväksikäyttäen mitata erittäin pieniäkin kohteita. Lääketieteellisiä instrumentteja voidaan tehdä sarjatuotantona, kun esimerkiksi pienimmät injektioneulat voidaan tarkastaa hahmontunnistusmenetelmän avulla.
Hahmontunnistus on tekoälyn yksi tutkimusalue, koska monimutkaisimmat tunnistusmenetelmät ja johtopäätösten tekeminen vaativat ihmismäistä älykkyyttä. Ongelmana hahmontunnistuksessa ei ole tietokoneiden nopeus tai muistin määrä, vaan mitattavien kohteiden eri muodot. Käsinkirjoitetusta numerosta voi olla melkein ääretön määrä eri variaatioita, jotka pitäisi sijoittaa oikein oikeisiin luokkiin. Ongelma on lopulta geometris- matemaattinen.