Johdanto
Ruoka-aineita voidaan kypsentää usealla tavalla. Perinteisesti niitä keitetään tai paistetaan, mutta niitä voidaan myös blanseerata ja grijeerata.
Kypsennysmenetelmissä on useita vivahde-eroja joille on annettu omat termit. Ruoka-alan sanastossa näkyy kansainvälisyys, mutta silti kohtalaisen usealle termille on luotu suomenkielinen vastine.
Sanasto on tehty aktiivisille ruuanlaiton harrastajille. Se auttaa suomenkielisten ohjekirjojen lukemisessa. Kypsennysmenetelmistä kertova sanasto on tärkeä, koska kypsennys on oleellinen osa ruuan makua. Esimerkiksi keitetty naudan pihvi ei maistu samalle, kuin pannulla paistettu pihvi.   
Termi- ja käitekartoitus on tehty ammattikäyttöön tarkoitettujen sanastojen sekä herrastelijoille tarkoitettujen opaskirjojen avulla.
Olen koonnut ensin kaikki ruuan valmistukseen liittyvät verbit listaan, jonka jälkeen erottelin niistä kaikki kypsennykseen liittyvät termit. Tämän jälkeen vertailin eri lähteiden termeihin liittyviä käsitemääritelmiä. Sijoitin termit käsitepiirrematriisiin ja tein sen pohjalta sanaston.
Ruoka-aineiden valmistusmenetelmiä koskeva sanasto on jaoteltu sen perusteella, mikä aineen kypsentää sekä missä sitä kypsennetään. Olen ottanut mukaan termin ja käsitteen määritelmän. Sanaston lopussa löytyy suomenkielinen aakkosellinen hakemisto.
SANASTON RAKENNE JA MERKINNÄT
Termit, synonyymit ja määritelmät muodostavat sanastossa termitietueita. Kuten alla olevasta esimerkistä voidaan huomata, jokainen tietue sisältää yhden käsitteen tiedot. käsitteestä on kerrottu tietueen numero, termin, mahdollinen synonyymi ja käsitteen määritelmä.
Esimerkiksi:
1.1.1
uppopaistaa
friteerata, tiristää
Keittää kattilassa olevassa rasvassa.