Johdanto
graphic
Monet vanhemmat etsivät vaihtoehtoa peruskoululle ja useat löytävät steinerkoulusta etsimänsä. Kun lapsi aloittaa steinerkoulun, on tietysti aina parempi, jos vanhemmilla on tietoa koulusta ja sen perusajatuksista. Näin he pystyvät luottamaan valintaansa ja tukemaan lastaan koulunkäynnissä. Tietoa steinerkoulusta saa suoraan kouluilta tai päiväkodeilta, aiheesta kirjoitetusta kirjallisuudesta sekä koulujen internet- sivuilta. Toivon tämän sanaston osaltaan auttavan tiedon haussa.
Ensimmäisen steinerkoulun loi Rudolf Steiner ensimmäisen maailmansodan jälkeen Waldorf-  Astoria - tupakkatehtaan työntekijöiden lapsille. Hän piti koulun opettajille esitelmiä ja keskusteluja, jotka on koottu useaksi kirjaksi. Näiden esitelmien ja keskustelujen pohjalta syntyi steinerpedagogiikka, jota myöhemmät steinerpedagogit ovat edelleen kehittäneet. Steinerin mukaan kasvatuksen ja opetuksen on oltava taidetta, joka perustuu todelliseen ihmistuntemukseen. Tästä syystä steinerkoulun opettajia onkin sanottu kasvatustaiteilijoiksi. Heidän tavoitteenaan on kasvattaa itsenäisiä, itseensäluottavia, luovia ja vapaasti ajattelevia ihmisiä, jotka selviävät tämän päivän haasteista. Steinerpedagogiikka opetusmetodeineen ja –sisältöineen pyrkii vastaamaan tähän tavoitteeseen.
Steinerkouluja on jo noin 1000 ympäri maailman länsimaista Afrikkaan ja Aasiaan asti. Suomessa keväällä 2007 on 23 steinerkoulua, joista 2 on ruotsinkielisiä sekä 3 erityiskoulua. Steinerpäiväkoteja on 34, joista 4 on ruotsinkielisiä. Lisäksi on olemassa muutamia esiluokkia ja perhepäivähoitoryhmiä. Steinerkoulun perustaminen paikkakunnalle tapahtuu useinmiten vanhempien aloitteesta. Steinerkoulu on tarkoitettu kaikenlaisille lapsille varallisuuteen, taiteellisuuteen ja muuhun taustaan katsomatta. Vaikka steinerkoulu onkin maailmanlaajuinen instituutio, vaihtelevat käytännöt kouluissa maiden koulujärjestelmien ja valtiollisten opetussuunnitelmien mukaan, ja siksi tämä sanasto koskeekin vain Suomen steinerkouluja.
Tämä steinerkoulun ja –pedagogiikan keskeisten käsitteiden sanastoprojekti lähti omasta kiinnostuksesta, sillä omat lapseni ovat steinerkoululaisia. Vuosien varrella olen oppinut paljon steinerkoulun perusajatuksista ja steinerpedagogiikasta, mutta paljon on vielä opittavaa. Siitä  syystä päätin ottaa steinerkoulun termistön Terminologinen projekti-kurssin aiheeksi. Toivon sanastosta olevan hyötyä kaikille steinerkoulusta kiinnostuneille ja erityisesti niin tuleville kuin jo olemassa olevillekin steinerkoululaisten vanhemmille.
Tämä on systemaattinen terminologinen sanasto, mikä tarkoittaa, että sanaston tekemisessä keskeisiä ovat käsitteet, termit, käsitepiirteet ja -järjestelmät  määritelmien tekemisen työkaluina eikä pelkästään sanat ja niiden määritelmät. Sanasto on yksikielinen. Siinä  termitietue koostuu termistä, sen mahdollisista synonyymeista, määritelmästä, ja selitteistä. Selitteet ovat tässä sanastossa melko laajat, sillä käsitteet ovat useinmiten abstrakteja ja vaikeita määritellä. Selitteiden tarkoitus on selventää määritelmää ja antaa tarpeellista lisätietoa.
Sanasto on jaettu kolmeen osioon. Ensimmäinen näistä koostuu steinerpedagogiseen ihmiskäsitykseen kuuluvista käsitteistä ja niistä käytettävistä termeistä, sillä tämä ihmiskäsitys on steinerpedagogiikan perusta. Seuraava osio käsittelee steinerpedagogiikkaa ja siihen liittyviä  osa-alueita, kuten steinerpedagoginen kehitysoppi, steinerpedagogiset opetus- ja kasvatusmetodit sekä  oppimistavat ja oppilaan ymmärtämisen apuvälineet. Viimeinen osio käsittelee itse steinerkouluun liittyviä  käsitteitä, joihin kuuluvat opettaja, opetussuunnitelma ja steinerkoulun hallinto.
Haluan kiittää opettajaani Anitaa sekä kurssitovereitani Susannaa ja Nettaa erinomaisista ehdotuksista ja neuvoista. Kiitokset myös kaikille Vaasan steinerkoulun opettajille, jotka auttoivat minua valokuvatessani oppilaiden töitä - ja tietenkin oppilaille heidän hienoista töistään! Erityiset kiitokset haluan osoittaa Annika Martikaiselle, joka etsi ja lainasi minulle kirjallisuutta työtäni varten ja tarkisti sanastoni asiasisällön oikeellisuuden. Suurkiitokset myös Juhani Mäkiselle sanastoni asiasisällön oikeellisuuden tarkistamisesta. Ja lopuksi kiitos vielä Suvi Pyhälahdelle, joka auttoi minut alkuun.