en food
tourism product
Suppeasti määriteltynä ruokamatkailutuote on
se, mitä matkailija saa lautaselleen,
mutta ruokamatkailu voi olla myös paljon muuta kuin itse ruoka ja ruokailu: se voi
olla ruokatapahtumia, ruoan raaka- aineiden hankintaa (esim. marjaretket,
lypsäminen tai kalareissu), ruoanvalmistukseen tutustumista ja ruoan valmistusta
(esim. leipomista, juustonvalmistusta tai savustusta), ruokakursseja, ruoan historiaa,
ruokaan liittyviä tarinoita ja perinteitä, ruokatuliaisia, ruoka- ja juomalauluja ja vielä
paljon muitakin elementtejä, joista voidaan koostaa ruokamatka matkailijan kaikilla
viidellä aistilla koettavaksi ja nautittavaksi. Tärkeitä ruokamatkailutuotteiden ja -
palveluiden elementtejä ovat itse ruoan ohella myös matkailijoita palvelevissa
yrityksissä toimivat ihmiset, heidän persoonansa ja tapansa toimia, sekä se
ympäristö, jossa tuotteet ja palvelut tuotetaan ja kulutetaan.
Ruokamatkailua ovat esimerkiksi teemaillalliset (historialliset,
maa- kohtaiset,
maakunta- kohtaiset), eräruokailu sekä viini- ja olutmatkat.