TILL SPRÅKBADSMATERIAL

Till startsidan
Introduktion
Bakgrund
Beskrivning av materialet
När kan proven genomföras
Praktiska anvisningar
Prov 1 - Ljudanalys
Prov 2 - Auditiv diskriminering
Prov 3 - Ortografi och morfologi
Feedback

Språkbadselevers och finlandssvenska elevers resultat

Förväxlingar

Resultaten tyder på att eleverna ännu i slutet av åk 2 uppvisar viss osäkerhet i många analyserade punkter. Ändelsen –or skrivs både av språkbadselever och svenskspråkiga elever gärna ännu med svenskt å (språkbadseleverna i medeltal i ett ord av tre möjliga). Även för övrigt är å-o förväxlingarna ännu i detta skede vanliga både hos språkbadseleverna och hos elever i den finlandssvenska skolan även om de i materialet inkluderade orden följer den i svenskan relativt vanliga principen att långt å-ljud stavas med grafemet å och kort å-ljud med o. Eleverna övergeneraliserar användningen av o/å båda vägarna så att t.ex. ordet åker skrivs oker och t.ex. sockor skrivs såckor.

Förväxlingarna av ä och e är också vanliga i denna ålder. I vårt material har de svenskspråkiga eleverna till och med flera sådana fel än språkbadseleverna.

Fel som däremot kännetecknar speciellt språkbadselevernas stavning är växlingen mellan o och u (t.ex. stor blir stur) vilket har en naturlig förklaring i att eleverna stavar ordet fonetiskt korrekt men tillämpar finskans regler för fonen-grafem-korrespondensen. Eleven omkodar alltså ljudet till det bokstavstecken som motsvarar ljudet i finskan. Ett annat typiskt fel för språkbadseleverna är att bokstaven j i ord som pojke skrivs med antingen i eller ij (poike eller poijke). Förekomsten av detta drag avtar också med tiden så att eleverna senare i stället för att analysera ord i ljud i större grad utnyttjar erfarenheterna av skriven svenska.

Markering av lång och kort vokal

I jämförelse med resultaten från de två första delproven som genomfördes i åk 1 markerar språkbadseleverna i åk 2 inte längre lång vokal med två bokstäver. Däremot har både språkbadseleverna och eleverna i den svenska skolan en tendens att utelämna en konsonant efter kort vokal (t.ex. kommer blir komer). I detta avseende skiljer sig inte grupperna åt. Båda grupperna dubbeltecknar också ungefär lika ofta någon av konsonanterna i ord där kort vokal följs av två olika konsonanter (t.ex. pojke blir pojcke). Denna feltyp är dock inte lika vanlig som den förra.

Övriga fel

Bland både språkbadseleverna och eleverna i den svenska skolan finns i detta skede endast få övriga fel (t.ex. utelämningar och tillägg). Medan sådana fel var ännu relativt vanliga i slutet av åk 1 förekommer de i slutet av åk 2 endast hos några enskilda elever. Dessa ofta språkoberoende svårigheter kan tyda på sen skrivutveckling eller mera specifika svårigheter och därmed kräva stödåtgärder t.ex. i form av specialundervisning. På samma sätt är det inte så ovanligt att eleverna i slutet av åk 1 spegelvänder bokstäver (förekom 30 gånger hos 14 elever i materialet i åk 1) medan det endast är en elev som gör det i slutet av åk 2.

Tillbaka